Videnbank
Januar 2013
Project temporalities: how frogs can become stakeholders
Kjell Tryggestad, Lise Justesen og Jan Mouritsen
Det rationelle paradigme indenfor projektledelse antager i stor grad et lineært og successivt tidsforløb, hvor de forskellige interesser er forhåndsgivet, men holder det nu i praksis? I denne artikel beskriver forfatterne et tankevækkende forløb omkring en uventet forening af en spidssnudet frø og en bygherre. Med udgangspunkt i Latours aktør-netværk teori forklarer forfatterne, hvordan frøen lige pludselig kunne opstå som en stakeholder og i projektledelse, og hvilke dynamikker dette affødte. Uforudsete aktører og interesser kan hele tiden dukke op, og interesser man tog for givet kan pludselig skifte. Centralt for artiklen er, at den udfordrer projektet og projektledelses grænser; hvis en frø kan blive en central stakeholder, hvor går grænsen så?
Oktober 2012
Comments on challenging the rational project environment
Kristian Kreiner
I denne kommentar minder Kristian Kreiner om den læring, dennes og Christensens bog: ’Projektledelse i en ufuldkommen verden’ bidrog med i 1991. Der er stadig i dag behov for at udfordrere de rationelle tanker om projektledelse. Særligt skal man være bevidst om, at usikkerhed er en definerende omstændighed ved alle projekter, uanset hvor dygtig en planlægning projektledere gør.
Juli 2012
Perspectives on Projects
Kjell Tryggestad
I denne boganmeldelse roser Kjell Tryggestad forfatterne, for at have forfattet en fin og generisk introduktion til projektledelse. Til gengæld udtaler han kritisk af deres dækning af usikkerhed og kompleksitet, som i ringe grad bliver behandlet.
Maj 2012
Arkitekturudviklingens vilkår til forhandling
Katrine Lotz, Marianne Stang Våland og Dorte Sibast
God arkitektur er uden tvivl et af de bedste argumenter for god arkitektur. Men hvis arkitektstanden for alvor ønsker indflydelse på de vilkår arkitekturudvikling har i disse år, må den gribe bolden og synge ud med, hvordan arkitektarbejde konkret bidrager til værdiskabelsen. Og den må gøre det på en måde, så resten af byggeriets parter kan forstå det.
April 2012
Dialog og konkurrence: Eksperimenter med nye arkitektkonkurrenceformer
Kristian Kreiner og Peter Holm Jacobsen
Bogen dokumenterer og analyserer forløbet af en konkret, meget usædvanlig arkitektkonkurrence. Konkurrenceprocessen var længere og mere kompliceret end normalt. Fx blev usædvanligt mange eksperter og interessenter involveret og tilknyttet undervejs. Men det mest usædvanlige var kravet om, at de konkurrerende arkitektteams skulle fortælle hinanden om deres løsninger og ideer under selve konkurrencen - og at de have lov til at bruge denne viden i deres egne forslag. Man må spørge sig selv, hvilken form for konkurrence der opstår under sådanne betingelser! Det giver bogen svar på. Den beskriver i detaljer, hvad der skete i den konkrete dialogbaserede arkitektkonkurrence, og den analyserer og diskuterer, hvordan man kan forstå den måde, konkurrencen var designet på, hvorfor de involverede aktører valgte at deltage på den måde, som de gjorde, og hvad det var, man sagde til hinanden og lyttede efter i dialogen. Bogen forsøger at belyse, hvad der generelt skal til for at få arkitektkonkurrencer til at fungere i praksis. Der er mange hensyn, som skal tilgodeses, ikke bare i den dialogbaserede form, men generelt for arkitektkonkurrencer. Men tag ikke fejl: Bogen handler også om de store spørgsmål, fx centrale samfundsmæssige institutioner, sociale teknologier og professionelle identiteter. Arkitektkonkurrencer er et eksempel på de mange organiserede konkurrencer i byggesektoren og samfundet generelt. Bogen argumenterer for, at man kan lære noget om disse store spørgsmål ved at få indsigt i og forstå den konkrete praksis i en dialogbaseret arkitektkonkurrence.
April 2012
Den indre djøfisering
Marianne Stang Våland og Kristian Kreiner
I denne kommentar til Arkitekten, nuanceres begrebet djøfisering i respons til en tidligere kommentar af Christoffer Harlang, der retter kritik imod den stigende djøfisering. Herefter fremhæves arkitekternes unikke kompetence til at producere udtryk, der skal forstås og bedømmes på mange dimensioner, i modsætning til djøfiseringens endimensionelle besættelse, der oftest koges ned til målinger af pris.
Marts 2012
"…and ACTION!" Filmprojektets produktionsledelse observeret gennem byggepladsens optik
Christin Egebjerg
Denne afhandling er et komparativt studie af projektledelse henholdsvis på filmsæt og på byggepladser. Med udgangspunkt i aktør netværksteorien analyseres det, hvordan planlægningsværktøjer sikrer, at filmsæt generelt overholder projektmål bedre end byggeprojekter. Til sidst konkluderes der, at der er mulighed for at overføre den viden fra filmsæt til byggepladser.
Marts 2012
Organizational Decision Mechanisms in an Architectural Competition
Kristian Kreiner
Arkitektkonkurrencer, og konkurrencer generelt, hylder meritokratiske værdier, men en rationel bedømmelse i en ufuldkommen verden er utopi. Arkitektkonkurrencer handler om meget mere, end én dimension; hverken grebet eller prisen kan stå alene, og de ender nødvendigvis ikke med at være direkte sammenlignelige. Derfor beror bedømmelsen oftest på et fagligt skøn, fremfor en rationel gennemgang af enkelt parametre. I et studie af en folkeskole illustreres det, hvordan dommerkomiteen først ved intuition kommer frem til vinderforslaget, og først derefter efterrationaliserer tildelingskriterierne.
Februar 2012
Konstruktioner & Aktiviteter
Valinka Ellen Melina Byrlov Suenson
Afhandlingen tager udgangspunkt i et case studie af danske kulturhuse, og hvilken rolle de udfylder. Med hjælp fra RFID teknologi, er data om aktiviteter og relationer blevet kortlagt, og med udgangspunkt i aktør netværksteorien diskuteres kulturhusenes rolle. Til sidst følger en diskussion af RFID teknologiens anvendelighed.
November 2011
Between organisation and architecture: end-user participation in design
Marianne Stang Våland
Da den daværende regering gennemførte omfattende kommunesammenlægninger, havde det omfattende konsekvenser for de kommunale medarbejdere. Mange mindre kommuner skulle sammenlægges og arbejdsplader skulle flyttes. I denne artikel sammenholdes to tidstypiske trends: brugerinddragelse og det åbne kontorlandskab. Dette uddrages til en diskussion, af spændingerne imellem organisatorisk design og arkitektonisk design.